Jak provádět údržbu či očistu našich rostlin ?

06.09.2014 13:42

Veškerá péče o bonsaje a stromy spočívá v možnosti oluxování a občasném otření vlhkým hadříkem či houbičkou.  Povrch misky, ve kterém je napevno ukotvena bonsaj, bývá polepený mechem, pískem, rašelinou, kůrou a podobně. Při pravidelném luxování se může stát, že nějaké drobné částečky mechu se oddělí a vletí do vysavače, ale žádné drama to není, většina zůstane kde má být. Výhodné je také použítí stlačeného vzduchu, když s ním někdo disponuje.

Jehličí se dobře čistí vlhkým kartáčem, který jen vtiskneme mezi jehličky a snažíme se stáhnout z nich prach, který se tam po delším čase usadil. Osobně mi to stačilo udělat jedou za rok, ale záleží na okolních podmínkách. 

Po letech je možné, že barva mechu vyšisuje, ale je přibarvovaný, takže by neměl úplně zesvětlat a navíc většinou je záměrně kombinovaný s jinými materiály (písek, kůra...)

 

DOPORUČUJI !!!

Rostliny neumisťujte na ostré sluneční paprsky, hrozí vyšisování barvy listů!!!  Potřebuje-li někdo zazelenit místa, kde je prudké světlo, je potřeba zhotovit rostliny z materiálů, které jsou odolné proti UV záření. Takové materiály jsou o něco dražší, ale jsou k mání. Stačí se jen domluvit předem a já mohu při výrobě použít jiný materiál.  Ve stínu výrobky naturdekor prospívají dokonale, jsou stejně krásné po dlouhou dobu. 

 

—————

Zpět